skip to Main Content

Total wil groeien in LNG, groengas en laadpalen

Total timmert hard aan de weg om te verduurzamen. Niet alleen op het vlak van productie en distributie van elektriciteit, maar ook qua expertise in alles wat te maken heeft met LNG, groengas en laadpalen, aldus directeur Retail Geert Houbrechts. 

“We zijn hard bezig om een belangrijke speler te worden in de volledige waardeketen van elektriciteit en LNG”, vertelt Geert Houbrechts, directeur Retail van Total Nederland. “Met de acquisitie van PitPoint in Nederland hebben we expertise verworven voor alles wat te maken heeft met elektrische laadpalen, CNG, LNG en waterstof. Total wil evolueren naar een energiemaatschappij en we zien in de toekomst onder andere mogelijkheden in die volledige waardeketen van alles wat met elektriciteit te maken heeft.” 

Destination zones  

Verder zijn we volop bezig om ons netwerk future proof te maken, vervolgt Houbrechts. “Dat doen we op twee manieren. Allereerst willen we groeien in marktaandeel en aanwezig zijn in gebieden waar we nog wat minder vertegenwoordigd zijn. Daarnaast willen we onze eigen stations en die van de dealers waarmee we samenwerken, voorbereiden op de toekomst.” Total investeert op het moment dan ook volop in de shops en wil hiervan destination zones maken. “Onze shops worden meer een plek om een broodje te eten, een kop koffie te drinken of omdat je met iemand wilt afspreken. Een bestemming op zichzelf.” Hiervoor heeft Total een eigen concept ontwikkeld, vertelt Houbrechts: “COSIE, wat staat voor Coffee, Sandwich, Inspiration en Experience. We hebben gemerkt dat je in de petrolwereld geen standaard shopgebouwtjes hebt. Onze gasten hebben afhankelijk van het type station en de ligging ervan andere behoeften. Daarom hebben we gekozen voor een modulair concept dat van station tot station op onze gasten afgestemd kan worden.”  

Energietransitie 

Kijken we naar verduurzaming, dan heeft Total met de eerder genoemde acquisitie van PitPoint heel wat mogelijkheden gekregen om vooraan te staan in de energietransitie legt Houbrechts uit. “We rollen nu in een versneld tempo groengas uit in onze stations. Ook kijken we naar andere nieuwe vormen van energie zoals waterstof, LNG voor trucks, elektriciteit met superfast en fast chargers. Dat doen we niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, België en Frankrijk. Daarnaast zijn we bezig om alle retailstations waar het kan uit te rusten met zonnepanelen op het dak. Binnen vier jaar willen we in Nederland zo alle stations van zonnepanelen hebben voorzien.”  

Duidelijke besluitvorming 

De Klimaatwet mag wat Houbrechts betreft wel wat concreter. “Wij hopen dat er snel een duidelijke en heldere besluitvorming komt met realistische ambities, zodat we weten welke doelstellingen wanneer gehaald moeten worden. Dit om onze strategie en investeringen daarop aan te kunnen passen. Er worden nu weliswaar data genoemd, maar sommige gemeenten willen versnellen. Dat bepaalt mede welke investeringen je doet en op welk moment. Duidelijkheid en een visie op lange termijn, zowel van nationale als lokale overheden, zijn voor ons van belang.”  

Stem vanuit de sector 

De VNPI is dan ook heel belangrijk voor Total, aldus Houbrechts. “Zij is het medium om voor ons in contact te treden met die verschillende overheden en om een stem vanuit de sector te kunnen laten horen. Om duidelijk vanuit onze branche te kunnen laten weten wat er leeft en de belangen van onze branche te vertegenwoordigen.”  

×Close search
Zoeken