skip to Main Content
VNPI | Total PitPoint

Total met PitPoint op weg naar marktleiderschap LNG / CNG

“De overname van PitPoint effent voor Total het pad naar de positie van Europees marktleider voor LNG en CNG voor voertuigen in 2022.” Zo duidt general manager Benoit Ortegat van Total Nederland de betekenis van de overname door het Franse olie- en gasconcern. De overname van de Nederlandse leverancier van alternatieve brandstoffen voor voertuigen past ook in de concernstrategie gericht op uitbreiding van de koolstofarme activiteiten.

Verantwoorde energie
Total verdubbelt met de overname van PitPoint zijn positie in de sector CNG/Groengas- brandstoffen. PitPoint is Europa’s op twee na grootste leverancier van deze brandstoffen voor voertuigen, met een netwerk van meer dan 100 CNG/Groengas-tankstations in Nederland, België en Duitsland. Het Nederlandse bedrijf is daarnaast actief op het gebied van biogas, waterstof, elektrische oplaadpunten en LNG voor het weg- en watertransport. “De overname past ook in onze concernstrategie de grootste speler te worden voor verantwoorde energie”, licht Ortegat toe. Waarbij hij ook wijst op het 23%-belang dat Total zeer onlangs nam in de Franse producent van wind- en zonne-energie Eren. En op recente overnames, zoals van het Franse in energy efficiency gespecialiseerde bedrijf GreenFlex (2017), de Franse accufabrikant Saft (2016), de Belgische leverancier van groene energie Lampiris (2016), en de Amerikaanse zonnepanelenproducent SunPower (2011).

Kwart van de markt
Total concentreert zich met aardgas als brandstof voor voertuigen op vrachtvervoer en op professionele transportbedrijven. De overname van PitPoint versnelt de plannen van de Franse groep voor een Europees netwerk van 350 aardgas-tankstations. Dat netwerk moet in 2022 klaar zijn en Total dan leidend maken op de Europese markt voor aardgas voor voertuigen. “De combinatie van de technologische en commerciële expertise van PitPoint met het marketingnetwerk en klantenbestand van Total, stelt ons als groep in staat dat doel te bereiken”, legt Ortegat uit.

Enorm potentieel
Total spreekt bij de transportsector als doelmarkt voor aardgas van een ‘enorm potentieel’. Voor de Europese transportsector beschikt de groep over een bestaand netwerk van ruim 9.000 servicestations voor zakelijke en particuliere klanten. Prioriteit is het versnellen van de groei in Duitsland, de Benelux en Frankrijk, waar Total al actief is op het gebied van LNG en CNG/groengas-voertuigbrandstoffen.

CNG/LNG
Rijden op CNG (Compressed Natural Gas)/Groengas is aantrekkelijk vanwege de lagere CO2 en NOx uitstoot. Voor Groengas kan de CO2 besparing oplopen tot wel 75% ten opzichte van diesel. Daarnaast is een CNG-auto aanmerkelijk stiller dan een diesel auto. Voor CNG ziet Total vooral een markt voor openbaar en gemeentelijk vervoer, taxibedrijven en vuilophaaldiensten. Het biedt vrachtwagens een actieradius van 300 tot 550 kilometer. LNG (Liquefied Natural Gas) is vooral geschikt voor vrachtwagens in het langeafstandsvervoer en de marine sector. CNG voor personenauto’s verschilt als optie volgens Ortegat sterk per land. “In Frankrijk is CNG vooral gericht op vrachtvervoer. In Nederland en Duitsland is het meer een mix.”

Waterstof
Ortegat noemt waterstof voor de toekomst ook een brandstof voor het wegvervoer. Maar die optie staat volgens hem nu nog in de kinderschoenen. “Voor het in de markt zetten van nieuwe brandstoffen helpt het natuurlijk als de overheid zorgt dat we als sector de ruimte krijgen voor het investeren in de vereiste infrastructuur en logistiek.”

Elektrisch rijden
Total werkt in Europa ook aan de aanleg van een netwerk van snellaadpunten voor elektrisch rijden. Ortegat: “Die markt zal voor 90 procent ingevuld worden met langzame laadpunten thuis en op het werk. In Nederland hebben we nu al een aantal stations met snelladers. De bedoeling is dat aantal in de komende jaren uit te breiden.”

Zonnepanelen
Total is in Nederland inmiddels ook begonnen met tankstations uit te rusten met zonnepanelen. Aan het eind van dit jaar zullen die panelen op 15 stations liggen. Dit aantal zal eind 2020 zijn toegenomen tot 120 stations.

×Close search
Zoeken