skip to Main Content

Tamoil gaat over op groene stroom en breekt lans voor CNG

Tamoil schakelt met het energieverbruik van ruim 200 tankstations in Nederland over op groene stroom afkomstig van Zonnepark XXL op TT Circuit Assen. De overstap maakt deel uit van de duurzaamheidsstrategie van Tamoil. Zo heeft het bedrijf ook de ambitie tot een landelijk dekkend netwerk te komen van verkooppunten van groene CNG. “Zouden alle stadsbussen, taxi’s en bestelauto’s op CNG rijden, dan zou de lucht in binnensteden aanzienlijk schoner zijn”, stelt Tamoil Nederland-directeur Ronald Kempen.

Kempen, voorheen controller bij Tamoil Nederland, legt uit dat zijn bedrijf een belang van 12,5 procent heeft in Zonnepark XXL. Met een vermogen van 5,6 megawatt (MW) is het een van de grootste zonnepaneelparken in Nederland. Zonnepark-ontwikkelaar van GroenLeven, mobiliteitsverzekeraar Bovemij en TT Circuit Assen zijn mede-initiatiefnemers van het in juni 2016 in gebruik genomen park. Daarvan zijn de 21.000 zonnepanelen aangebracht op een overdekte motorparkeerplaats.

Oneindige energiebronnen
Als mede-initiatiefnemer in Zonnepark XXL claimt Tamoil de positie van eerste oliemaatschappij in Nederland die groene stroom produceert. Het park voorziet in het energieverbruik van 113 van de 200 Tamoil-tankstations in ons land. Het initiatief kwam tot stand onder Kempen’s voorganger Peter Etman die het bedrijf sinds 1997 leidde. “Om energie voor mobiliteit te blijven bieden, maken wij de omslag van eindige brandstoffen naar oneindige energiebronnen”, lichtte Etman het initiatief eerder toe.

De deelname aan Zonnepark XXL past geheel binnen de duurzaamheidsstrategie van Tamoil, waarbij het bedrijf streeft naar 0% uitstoot ten opzichte van de eigen energieconsumptie. Zo plaatste het bedrijf ook zonnepanelen op de luifels van de nieuwste Tamoil-tankstations en wordt het aantal stations met LED-verlichting wordt dit jaar van 61 uitgebreid naar 125. Tamoil, onderdeel van het Libische staatsbedrijf Oilinvest, wil in de komende jaren in Nederland doorgroeien naar 300 tankstations.

Duurzame mobiliteit
Onder Etman’s leiding bracht Tamoil ook een nieuw merk groengas op de markt: OGO CNG. Dit gebeurde samen met Essent. Dit energiebedrijf is de grootste leverancier van groene CNG (biogas opgewaardeerd tot op aardgaskwaliteit) in Nederland en ziet er ook kansen voor duurzame mobiliteit, vooral in de kleinzakelijke markt (bestelbussen). Beide partijen hebben samen de ambitie om van OGO een landelijk dekkend netwerk maken. Doelstelling is om rond 2020 vijftig CNG-pompen te realiseren en een top drie speler te worden in de CNG-markt in Nederland. Op dit moment telt de joint venture met Essent vijf CNG-pompen. Op twaalf andere stations sloot Tamoil pachtcontracten met andere CNG-leveranciers, waaronder PitPoint en OrangeGas.

Schonere binnensteden
“CNG is volgens ons, zeker voor het beroepsvervoer in het middensegment zoals bestelauto’s, een milieuvriendelijk alternatief voor benzine en diesel”, licht Kempen toe. Elektrisch rijden is voor beroepsvervoerders volgens hem veel minder een optie omdat dit een efficiënte inzet van het wagenpark in de weg staat. “Gewone auto’s staan vaak lang stil thuis voor de deur of op een parkeerterrein, wat elektrisch rijden mogelijk maakt omdat de batterij dan kan worden bijgeladen. Maar dat gaat niet op voor bijvoorbeeld pakketbestellers die hele dag onderweg zijn. Ik roep de overheid dus op naast elektrisch rijden meer in te zetten op rijden op CNG. Zeker in binnensteden zou de milieuwinst groot zijn, als daar bestelauto’s en ook stadsbussen en taxi’s meer op CNG rijden. Dat is een stuk schoner dan rijden op diesel en veroorzaakt ook veel minder fijnstof.”

×Close search
Zoeken