skip to Main Content

 

Shell-tankstation Peulwijk-Oost toonbeeld van verduurzaming

Bij Shell-tankstation Peulwijk-Oost aan de A4 bij Delft zien klanten op een informatiescherm zelf hoeveel energie het station op dat moment bespaart dankzij een scala van maatregelen. “We vertellen de consument graag over onze duurzaamheidsambities, want uiteindelijk worden we daar met z’n allen als samenleving beter van”, legt territory manager company owned Evelien Vreeke-Davidse van Shell Retail uit. Als eerste Shell-station dat volledig ontworpen is om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan, is Peulwijk-Oost een toonbeeld van verduurzaming voor alle meer dan tweehonderd tankstations die in Nederland eigendom zijn van Shell.

De verduurzaming van tankstations staat bij Shell Retail hoog op de agenda, licht Vreeke-Davidse toe. Ze wijst op de ambitie van het bedrijf: een halvering van de CO2-voetafdruk van Shell-tankstations in 2025.

Voor het waarmaken van die ambitie is bij het in 2017 geopende Shell Peulwijk-Oost veel aandacht besteed aan energiebesparing. Het station is onder meer voorzien van led-verlichting en HR+ en zonwerendglas. Een warmtepomp in combinatie met warmteterugwinning zorgt voor het juiste binnenklimaat. Honderdachtentwintig zonnepanelen op de luifel wekken elektriciteit op en dankzij waterbesparende toiletten en een waterleak detectionsysteem wordt er zuinig omgesprongen met water. Milieuwinst bij brandstoffen wordt er bereikt doordat er Shell V-Power, Shell V-Power Diesel, Shell FuelSave Euro 95 en Shell FuelSave Diesel kan worden getankt. En elektrische rijders kunnen er terecht bij een snellaadpunt van Shell Recharge.

Met Peulwijk-Oost als ‘flagship-store’ bekijkt Shell Retail Nederland de maatregelen die nodig zijn voor het verduurzamen van alle overige tankstations die het bedrijf zelf in eigendom heeft . Vreeke-Davidse: “Energie-efficiency van A tot Z toepassen gaat natuurlijk makkelijker bij een nieuw te bouwen tankstation dan bij een bestaand station, dus de aanpak verschilt per locatie.” De volgende ‘low carbon site’ is, meldt ze, een nieuw tankstation in Tilburg: “Dat wordt net als Peulwijk-Oost volledig verduurzaamd opgeleverd en gaat naar verwachting in juni 2019 open.”

“Naast de verduurzaming van onze tankstations werken we hard aan het uitbreiden van ons aanbod alternatieve brandstoffen”, licht Vreeke-Davidse de nagestreefde milieuwinst bij brandstoffen nader toe. Ze wijst op het netwerk van LNG-pompen voor het wegtransport waar Shell aan werkt en op de plannen voor een netwerk van waterstoftankstations. Shell Recharge snellaadpunten zijn er behalve bij Peulwijk-Oost ook al geplaatst bij de stations De Andel aan de A12 bij Gouda, Hellevliet bij Harmelen, Stadionweg in Rotterdam, Vrijenbanselaan in Rijswijk en Den Ruygenhoek bij Hoofddorp. Meer stations met snellaadpunten volgen snel, vooral in de Randstad. Daarna volgt de rest van Nederland. Daarnaast nam Shell recent NewMotion over. Dat Amsterdamse bedrijf zet voor een zo breed mogelijk aanbod van laadpunten in op laadpalen thuis en op het werk.

Vreeke-Davidse wijst ook nog op de samenwerking met IONITY. Met die joint venture van BMW, Daimler, Ford en Volkswagen Group werkt Shell aan de aanleg van een netwerk van circa vierhonderd snellaadpunten langs de belangrijkste Europese snelwegen. Hiervan komen er in eerste instantie tachtig bij Shell-stations, verspreid over tien Europese landen.

×Close search
Zoeken