skip to Main Content

Shell-Pernis enthousiast over test met 5G-netwerk

Op de Shell-raffinaderij in Pernis wordt met een experimenteel 5G-netwerk al ruim een jaar het verder digitaliseren van werkprocessen getest, onder andere met mobiele inspectierobots en ‘slimme 5G-helmen’. Marijn Bezuijen, business improvement coördinator bij Shell, is enthousiast over de resultaten tot nu toe: “We zitten nog in de fase van conceptachtige toepassingen, maar het begint nu wel snel allemaal echt te worden.” Shell wil dat eind 2020 wereldwijd al zijn raffinaderijen en chemiefabrieken een 4G-netwerk hebben en klaar zijn voor 5G. De maatschappij verwacht met 5G-netwerken bedrijfsprocessen nog efficiënter en veiliger te kunnen maken.

Shell Pernis werkt voor het experimentele 5G-netwerk samen met KPN, dat als leidende partij dit grootste industriële 5G Field Lab in Europa aanlegde. Met de ambitie om van de procesindustrie in de Rotterdamse haven het beste en meest flexibele verbonden productienetwerk van Europa te maken. Bezuijen spreekt van een gezamenlijk leerproces: “Het deel van de site dat nu gedekt is met een 5G-netwerk gebruiken we om  samen met KPN en met nog een aantal andere partners uit de industrie verschillende 5G-gebruiksmogelijkheden uit te testen in de praktijk. Om te kijken hoe het werkt, wat de voordelen zijn en waar we tegenaan lopen.”

Veel tijdwinst

De 5G-toepassingen die door Shell Pernis worden onderzocht, richten zich vooral op inspectie en onderhoudswerkzaamheden. Zo worden met ultra high definition (UHD)-camera’s en gasdetectoren op ‘snuffelrobots’ realtime controles uitgevoerd op mogelijke gaslekken in leidingen in het gebied. Een ander project is gericht op bedrijfsefficiëntie met een ‘slimme 5G-helm’. Bezuijen legt uit dat  zo’n helm (waarbij een inspecteur die de helm draagt via beeld en geluid direct in contact staat met experts op afstand) zijn nut vooral bewijst bij kritische inspecties binnenin installaties. “5G biedt vergeleken met 4G een veel hogere beeldresolutie door de veel grotere hoeveelheid draadloze data die dit nieuwste netwerk aankan. Daardoor kan een senior-inspecteur op kantoor van achter een laptop dankzij het haarscherpe videobeeld veel beter meekijken en aanwijzingen geven. Zeker bij een grote onderhoudsstop, waarbij inspecteurs meerdere drukvaten en opslagtanks tegelijk van binnen controleren, bespaart dat veel tijd.“

Uitrol afhankelijk van overheid

Dankzij het 5G-netwerk verloopt ook het live streamen van videobeelden die inspectierobots en drones maken van leidingen veel vlotter dan met 4G. Ook de besturing van die drones en robots wordt er nauwkeuriger en veiliger door. Bezuijen:  “Als je bedenkt dat er bij Shell Pernis totaal 160.000 kilometer aan pijpleidingen ligt, betekent dat als straks de hele site 5G heeft dus een enorme tijdswinst.” Het 5G Field Lab bestrijkt nu een kleine 10% van de totale site. Wanneer de hele site een 5G-netwerk heeft, kan Bezuijen nog niet zeggen. Voor het 5G-netwerk in Nederland is de frequentieband van 3,5 gigahertz benodigd. Maar die frequentie wordt ook gebruikt door het afluisterstation van de AIVD in het Friese Burum. Voor het mogelijk maken van 5G in Nederland gaat dit station nu mogelijk uitwijken naar het buitenland. Bezuijen: “De uitrol van 5G op heel Shell Pernis hangt dus ook mede af van hoe snel voor die kwestie een oplossing volgt.”

Veelbelovend

Voor de uitrol van 5G op de hele site zijn wel al afspraken gemaakt met KPN. “In principe zullen we daarvoor gebruik maken van 5G-zendmasten in de publieke ruimte, die dus buiten ons terrein staan. Mogelijk moeten er on site op een of twee plekken extra masten worden bijgeplaatst omdat daar het signaal van de publieke antennes niet sterk genoeg is. Maar in principe maken we dan dus gebruik van iets wat gewoon van buiten het hek wordt geleverd. Daarmee kunnen wij als bedrijf bijdragen aan de upgrade van publieke 4G naar 5G, door daar als launching customer te functioneren.” In afwachting van het moment van de uitrol is Bezuijen nu al tevreden over het verloop van het 5G-experiment op Shell Pernis: “De resultaten zijn tot nu toe veelbelovend. Als alles verloopt zoals wij willen, komt er ook een eind aan veel papieren processen. Dat draagt dan ook bij aan een nog efficiëntere en veiligere werkomgeving.”

×Close search
Zoeken