skip to Main Content

 

Multinational Vitol breidt uit in Nederland

Onlangs nam nieuw VNPI-lid Vitol een raffinaderij in Europoort over. Sinds 1966 is deze energiehandelaar uitgegroeid tot een wereldwijd actieve multinational met kantoren in zo’n veertig landen. Nederland is volgens Wouter Verbeek, Plant Manager bij VPR Energy, een belangrijke hub in de olie- en gasmarkt. “Een groot deel van de wereldhandelsmarkt speelt zich hier af of gaat via Rotterdam.”

Op 1 juli dit jaar nam Vitol de raffinaderij, die 85.000 vaten ruwe olie per dag kan verwerken, over van Koch Industries. Er wordt vooral nafta geproduceerd, dat wordt gebruikt in de petrochemische industrie. Volgens Verbeek was de keuze om een nieuwe raffinaderij in Nederland te kopen een logische. “Vitol is een heel groot tradingbedrijf en de raffinaderij in Rotterdam versterkt de tradingopportunity’s in de markt.”

Roots

De roots van Vitol liggen in Rotterdam, aldus Guy Skern, Managing Director van Vitol Rotterdam. “Vitol is ooit begonnen als barge trader in Rotterdam, en nog steeds werken 95 mensen in Rotterdam buiten de raffinaderij om. Later is het bedrijf vanaf Rotterdam uitgebreid naar Zwitserland, Londen, Singapore, Houston en verder wereldwijd. Maar er is altijd een kantoor in Nederland geweest.” Volgens Skern is dit de eerste keer dat Vitol een raffinaderij koopt in Rotterdam. “Wij zijn wel gedeeltelijk eigenaar van andere raffinaderijen in de wereld, bijvoorbeeld in Zwitserland, Australië, België, Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten. Van Vitol Processing Rotterdam (VPR) zijn wij echter 100% eigenaar.”

De multinational verhandelt ongeveer zeven miljoen vaten per dag. Daarvoor worden dagelijks ongeveer 250 schepen gebruikt. Vitol is bovendien één van de aandeelhouders van Varo Energy, dat twee jaar geleden fuseerde met Argos.

Belangrijke hub

Hoewel het bedrijf wereldwijd opereert, is Nederland een belangrijke hub in de hele olie- en gaswereld. “Er staan vijf raffinaderijen in Rotterdam. Een groot deel van de wereldhandelsmarkt speelt zich ook hier af of gaat via Rotterdam.” Naar de toekomst toe blijft de behoefte aan olie en gas wereldwijd toenemen, aldus Verbeek. Hij denkt dat het goed is hoe we met z’n allen kijken naar het verbruik van fossiele brandstoffen in zijn algemeenheid. “Waar we met elkaar realistisch over moeten zijn, is hoe we naar die nieuwe toekomst toegaan.”

Het OPEC-report van afgelopen november, de outlook naar 2040 toe, voorspelt een toename van de mondiale energievraag met ongeveer 30%, aldus Verbeek. “De wereldbevolking neemt toe van zeven naar negen miljard mensen, dus de energiebehoefte neemt toe. Ik denk dat alternatieve energiebronnen kunnen en zullen bijdragen in die totale energiebehoefte, daarom zien wij vooral ook opportunity’s.

VNPI

Het lidmaatschap van de VNPI werkt volgens Verbeek twee kanten op. “Enerzijds willen wij onze inzichten bieden en bijdragen aan de doelstellingen van de VNPI. De VNPI maakt zich sterk voor de belangen van de olie- en gasbranche in Nederland, dus de VNPI is kennishebbende. Daar willen wij van leren. Anderzijds denk ik dat de VNPI een rol kan spelen in hoe het industriële klimaat voor olie en gas in Nederland eruit komt te zien.” 

×Close search
Zoeken