skip to Main Content

Dit is hoe raffinaderijen turn around tijdens corona mogelijk maken

Corona maakt het onderhoudswerk op de raffinaderij er niet makkelijker op, maar in Pernis nam Shell maatregelen om dit veilig te doen. Turn Around Eventmanager Jan van IJperen vertelt hoe onderhoud ondanks corona doorgaat.

“Wie gezond de raffinaderij opkomt, moet er ook gezond weer af”, stelt Van IJperen van Shell Pernis. Een uitgangspunt dat stand houdt in tijden van corona, terwijl onderhoudswerk wél moet doorgaan volgens Van IJperen: “Onderhoud is natuurlijk essentieel voor de veiligheid. Daarnaast is Pernis onderdeel van een keten van internationale activiteiten van Shell. Onderhoudswerk wordt daarom goed afgestemd met collega’s in bijvoorbeeld Amerika, Singapore of Duitsland. Immers, voorraden moeten op peil blijven.” Daar komt bij dat de planning voor het onderhoud in Pernis nauw luistert. Op deze locatie heeft Shell 66 fabrieken die volgens een uitgekiend schema worden onderhouden, waarbij jaren vooruit wordt gepland. Onderhoud vraagt veel voorbereidingstijd. “Eigenlijk beginnen we al vier jaar van te voren met de planning, maar uiteindelijk 18 maanden van te voren begint het werk echt”, vertelt van IJperen. Dit proces loopt dus voor meerdere fabrieken. “Dat kunnen er drie zijn, maar dat kunnen er ook twaalf zijn.” Fabrieken zijn onderling verbonden en onderhoud neemt minimaal twee tot drie maanden in beslag, waarbij op een piekmoment 1.200 tot 1.500 mensen werkzaam kunnen zijn. En elke dag dat een fabriek stilstaat, kost ook nog eens geld.

COVID-19 Task Force

Persoonlijke veiligheid staat voorop. Shell Pernis richtte begin dit jaar een COVID-19 Task Force op. Van IJperen bracht als lid van dit team in kaart welke maatregelen nodig zijn om veilig door te kunnen werken. “De kans op besmetting sluit je niet uit, maar kun je wel minimaliseren. We zijn natuurlijk gewend om op veilige wijze met risico’s om te gaan, al is Corona uiteraard wel iets nieuws voor ons.” De taskforce bestaat uit medewerkers uit de productie, de beveiliging, logistieke dienst, de veiligheids- en milieuafdeling, maar ook uit mensen van aannemers. “Met hen brachten wij risico’s in kaart en kwamen we tot mitigerende maatregelen.”

Protocol vanzelfsprekend

Extra desinfecteermiddel, gespreide lunchtijden en helmen met gelaatsbescherming zijn voorbeelden van genomen maatregelen. Die speciale helmen zijn volgens Van IJperen een uitkomst, omdat bij sommige werkzaamheden medewerkers er niet aan ontkomen dichter dan de voorgeschreven anderhalve meter afstand bij elkaar te werken: “Als je te dicht bij elkaar moet komen, schuif je vlot een plexiglazen scherm voor je gezicht waardoor je veilig kan doorwerken.” Op de Turn around-locatie dragen we de schermen altijd verplicht in dichte positie. Bijkomend voordeel is volgens Van Ijperen dat medewerkers van Shell gewend zijn om volgens protocollen te werken: “Iedereen begrijpt het belang van een protocol dat veilig werken mogelijk maakt.” Daarbij is het belangrijk dat iedereen de regels kent. “Dus ook nieuwkomers, zoals medewerkers van een aannemer, krijgen veiligheidsinstructies en niet alleen over deze coronarichtlijnen. Dat gebeurt allemaal in een speciaal trainingscentrum. De leslokalen zijn zo ingericht dat je echt op 1,5 meter afstand kan zitten en niet dichter bij elkaar kan komen, bijvoorbeeld dankzij eenrichtingsverkeer”, licht Van IJperen toe.

Extra mensen

Om zeker te zijn dat op het terrein van Shell alles corona-proof verloopt, zet het bedrijf ook extra mensen in. “Deze coaches zijn herkenbaar aan speciale hesjes en zij herinneren medewerkers indien nodig aan de coronaregels. Dat valt te vergelijken met hoe dat nu ook in supermarkten gebeurt. Zij zijn actief wanneer medewerkers ‘s-morgens binnenkomen, tijdens de pauzes en ’s avonds  bij vertrek.”

Huisvesting onder de loep

Buiten het bedrijventerrein op Pernis heeft Shell door corona een nieuwe uitdaging als het gaat om het gezond houden van medewerkers. Hierbij heeft Van IJperen speciale aandacht voor tijdelijke medewerkers uit het buitenland. “Het gaat dan om mensen die tijdelijk bij ons werken en bijvoorbeeld met collega’s die een eigen kamer hebben in een gezamenlijk huis delen. Zij moeten ook op hun tijdelijke adres  en op straat de coronamaatregelen naleven. Bijvoorbeeld afspreken dat één van hen naar de supermarkt gaat, in plaats dat ieder voor zich dat doet. Het is zaak dat ook zij dit soort Nederlandse regels kennen en naleven. Daar wijzen wij hen dan ook op met een training.” Daarnaast deelt Shell in overleg met de aannemers de  teams zo in dat buitenlandse medewerkers die een huishouden delen ook in de fabriek samenwerken. Mocht dan onverhoopt een teamlid besmet raken, dan gaat dit team in quarantaine zonder dat gelijk een hele onderhoudsklus moet worden stilgelegd. 

Onmisbare oliesector

Van IJperen benadrukt dat het door laten gaan van onderhoudswerk ook belangrijk is in de strijd tegen corona. “We zijn actief in een vitale sector. Onze producten zijn belangrijk voor de samenleving. Denk aan brandstoffen zodat de transportsector kan werken, maar ook aan grondstoffen waarmee bijvoorbeeld desinfecterende gel voor de gezondheidszorg wordt gemaakt. Onderhoud is nodig om veilig te kunnen werken. Ook onze partners zijn blij dat de werkzaamheden doorgaan in deze economisch moeilijke tijden.”

×Close search
Zoeken