skip to Main Content

Tankstations gaan milieuvriendelijkere Euro 95 – E10 leveren

‘Gerealiseerde CO₂-reductie is vergelijkbaar met uitstoot kwart miljoen huizen

Vanaf dinsdag 1 oktober a.s. worden de tankstations in Nederland voorzien van een nieuwe benzine: Euro 95 – E10. In de loop van de maand oktober zullen vrijwel alle 4.000 tankstations in Nederland Euro 95 – E10 gaan verkopen. In Euro 95 – E10 is maximaal 10% ethanol bijgemengd. “De klant kan E10 herkennen aan de E10-sticker op de pomp”, zegt Tim Schoenmakers van BETA (Belangenvereniging Tankstations).

Euro 95 – E10 vervangt Euro 95 – E5 benzine. In Euro 95 – E5 was tot 5% ethanol bijgemengd; het percentage ethanol verdubbelt dus vanaf 1 oktober. Het getal ‘95’ in Euro 95 verwijst naar het octaangetal en blijft gelijk.

“Met de introductie van E10 bespaart Nederland tot een extra halve megaton CO₂”, vertelt Erik de Vries van de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE). “Dat is evenveel als dat alle Nederlanders een dag in de week geen vlees eten of dat een kwart miljoen huurhuizen CO₂-neutraal worden.”* Ethanol is een hernieuwbare brandstof en voegt minder CO₂ toe aan de atmosfeer dan de traditionele benzine. De invoering van E10 volgt op een wijziging van het activiteitenbesluit milieubeheer door de staatssecretaris om de hoeveelheid hernieuwbare energie in het wegtransport te vergroten.

Doe de E10 check

De meeste benzineauto’s in Nederland zijn geschikt om op E10 te rijden. Automobilisten kunnen dit zelf nagaan via www.e10check.nl, via de dealer of het instructieboekje van de auto. Voor oldtimers geldt dat deze doorgaans niet geschikt zijn voor E10, maar er blijven daarnaast volop benzineproducten beschikbaar waarop alle auto’s kunnen rijden.

 

*bron: Ministerie van I&W en Urgenda top 40 maatregelen

×Close search
Zoeken